In verband met de huidige situatie vindt deze vergadering niet fysiek maar digitaal plaats. De webcast van deze vergadering is live te volgen en achteraf te raadplegen via de link: https://pzh.notubiz.nl/
Deze procedurevergadering wordt zoveel mogelijk schriftelijk afgehandeld. Middels een door de griffie opgesteld format (zie e-mail van 16 november) wordt aan de woordvoerders gevraagd om een wijziging van een behandelvoorstel van een ingekomen stuk of een urgente toevoeging en/of wijziging m.b.t. de planning schriftelijk te motiveren. Graag dit format uiterlijk dinsdag 24 november voor 12.00 uur indienen bij de commissiegriffier.
Indien belangstellenden bij één van de ingekomen stukken op deze procedurevergadering gebruik wensen te maken van de mogelijkheid om in te spreken, dient dit uiterlijk 48 uur voorafgaand aan de vergadering te worden gemeld bij de commissiegriffier. Dit kan telefonisch 070-441 8161 of per e-mail i.van.mulligen@pzh.nl. In verband met de huidige situatie kan er digitaal ingesproken worden via Microsoft Teams of er kan een schriftelijke bijdrage ingediend worden.
De nummers voor de titels verwijzen naar de lijst met bijgevoegde stukken, die u onderaan dit agendapunt aantreft.
De ongenummerde titels zijn ter bespreking geagendeerd en zijn te vinden bij agendapunt 5, bespreekstukken.
Van Gedeputeerde Staten ontvangen
(-) Brief van GS over dak- en thuislozen
Voorstel: betrekken bij de bespreking van het onderwerp Dak- en thuisloosheid in de aansluitende overlegvergadering (zie agendapunt 5b).
(-) Brief van GS over behandelvoorstel motie 945 Versnellen Versnelling Woningbouw
Voorstel: bespreken in de aansluitende overlegvergadering (zie agendapunt 5c).
(1-6) Brief van GS over behandelvoorstel motie 951 Onmenselijke woonomstandigheden arbeidsmigranten
Voorstel: PS adviseren de motie als afgehandeld te beschouwen. Zo niet, het behandelvoorstel agenderen voor de overlegvergadering van 13 januari 2021 om te bespreken wat er van GS nog verwacht wordt in het kader van de uitvoering van deze motie.
(7) Brief van gedeputeerde Koning over aanjagen woningbouw, benutten kansen en inzet industriële woningbouw
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(8) Brief van gedeputeerde Koning over stand van zaken onderzoeksplan Citta Romana
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(9) Brief van gedeputeerde Koning over planning Woonbarometer 2020
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(10-11) Brief van GS over cofinanciering Mijlpaal 20 Rijnhaven-Oost (gemeente Alphen aan den Rijn)
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(12) Brief van gedeputeerde Koning over uitspraak Raad van State naar aanleiding van de beroepen van gemeenten Schiedam en Den Haag en Decathlon inzake de geweigerde ontheffingen
Voorstel: zodra de duiding van GS op de uitspraak van de Raad van State is ontvangen, besluiten of de commissie dit onderwerp wil bespreken in een overlegvergadering. Deze brief kan dan betrokken worden bij de bespreking.
(13) Brief van gedeputeerde Bom-Lemstra over ontwikkeling van Unmanned Valley, Monitor 2020
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(14-15) Brief van gedeputeerde Bom-Lemstra over voortgang uitvoering Nationale Tuinbouwagenda 2019-2030
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(16) Brief van gedeputeerde Bom-Lemstra over voortgang strategie Circulair Zuid-Holland: Samen versnellen
Op 2 december 2020 van 12.00-13.30 uur staat een technische sessie gepland over dit onderwerp.
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(17) Brief van gedeputeerde De Zoete over toezegging opnemen cijfers arbeidspotentieel in de Staat van Zuid-Holland
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(18-19) Brief van GS over subsidieregeling tegemoetkoming loonkosten onlangs gediplomeerden Zuid-Holland
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(20-21) Brief van GS over Kantorenrapport 2020
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(22) Brief van GS over uitbreiding Samenwerkingsovereenkomst logistieke hotspot A12 corridor
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
(23) Brief van gedeputeerde Baljeu over advies Europees Comité van de Regio's over een nieuwe industriestrategie voor Europa
Voorstel: voor kennisgeving aannemen.
Van derden ontvangen
(24) Rapport van Vrije Ondernemers Noordwijk (VON) over herstructurering in de Duin- en Bollenstreek
Voorstel: ter informatie doorgeleiden naar GS.
(25) Emailbericht over Strandhuisjes in Kijkduin (gemeente Den Haag)
Voorstel: ter afhandeling doorgeleiden naar GS en een afschrift van de reactie vragen.
Nagekomen stuk van GS ontvangen
(-) Brief van Commissaris van de Koning dhr. Smit, mede namens gedeputeerde Bom-Lemstra, over voortgang regionale groeiagenda
Voorstel: betrekken bij de bespreking van het onderwerp Nationaal Groeifonds in relatie tot de regionale Groeiagenda in de aansluitende overlegvergadering (zie agendapunt 5a).
1) Agenderingsverzoeken
Bij dit agendapunt kunnen commissieleden en/of fracties onderwerpen gemotiveerd aanleveren bij de commissiegriffier. Het verzoek wordt geagendeerd voor de procedurevergadering, waarna de commissie beslist of inhoudelijke bespreking plaatsvindt of dat de inzet van een ander instrument meer voor de hand ligt. Indien een onderwerp urgent is, kan het aan de agenda van de aansluitende overlegvergadering worden toegevoegd.
2) Planning
Zie bijlage 1 voor de geactualiseerde planning van de commissie.
Voorstel:
De planning vaststellen. Urgente toevoegingen en/of wijzigingen graag uiterlijk dinsdag 24 november voor 12.00 uur schriftelijk indienen bij de commissiegriffier middels het toegestuurde format (zie e-mail van 16 november 2020).
a. Mededelingen
b. Vaststellen van de agenda
c. Spreekrecht
Indien belangstellenden bij één van de bespreekpunten gebruik wensen te maken van de mogelijkheid om in te spreken, dient dit uiterlijk 48 uur voorafgaand aan de vergadering te worden gemeld bij de commissiegriffier. Dit kan telefonisch 070-441 8161 of per e-mail i.van.mulligen@pzh.nl. In verband met de huidige situatie kan er digitaal ingesproken worden via Microsoft Teams of er kan een schriftelijke bijdrage ingediend worden.
d. Rondvraag
Vragen voor de rondvraag zijn actueel, urgent en politiek. Een fractie die tijdens de vergadering ten aanzien van een rondvraag een inhoudelijk antwoord van de verantwoordelijk portefeuillehouder beoogt te verkrijgen, dient deze vraag uiterlijk 48 uur voorafgaand aan de vergadering bij de commissiegriffier in te dienen.
Voorstel:
Het verslag vaststellen.
Voorstel:
De besluitenlijst vaststellen.
Portefeuillehouders: Smit en Bom-Lemstra
Toelichting:
Op 7 september jl. hebben de ministers van Financiën en Economische Zaken en Klimaat (EZK) het Nationaal Groeifonds gepresenteerd. Het Nationaal Groeifonds richt zich met 20 miljard euro voor de komende 5 jaar op de terreinen kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek en ontwikkeling en innovatie.
In de procedurevergadering van 28 oktober 2020 heeft de commissie, op initiatief van dhr. Witte (ChristenUnie&SGP), besloten de brief van GS over het Nationaal Groeifonds in relatie tot de regionale Groeiagenda te bespreken in deze overlegvergadering.
Doel van deze bespreking is dat de commissie vanuit de beleidsambities van de provincie Zuid-Holland - die passen binnen de doelstellingen van het fonds - ook projecten vanuit de provincie Zuid-Holland in de Groeiagenda in kan brengen; dan wel separaat voor kan bereiden om in te dienen bij het fonds.
Ten behoeve van de bespreking is van Commissaris van de Koning dhr. Smit en gedeputeerde Bom-Lemstra een overzicht ontvangen met kansrijke projecten vanuit de provincie Zuid-Holland zelf die passen binnen de doelstellingen van het fonds (zie bijlage 5).
Portefeuillehouder: Koning
Toelichting:
In de procedurevergadering van 28 oktober 2020 heeft de commissie ingestemd met het agenderingsverzoek van dhr. Lutmers (Forum voor Democratie) om in deze overlegvergadering het onderwerp dak- en thuisloosheid te bespreken. Dhr. Lutmers heeft in zijn verzoek aangegeven te willen bespreken of een overkoepelend centraal opvangcentrum Dak- en Thuislozen Zuid-Holland (CODT ZH) een initiatief voor de langere termijn zou kunnen zijn en voor de komende winter het realiseren van een flexibele verblijfsaccommodatie voor dak- en thuislozen, waar in elk geval bed, brood en bad geboden kunnen worden. Zie bijlage 1 en 2 voor het agenderingsverzoek en een bijlage bij het agenderingsverzoek.
In de procedurevergadering van 28 oktober 2020 is door een aantal woordvoerders nog aanvullende vragen gesteld. Deze vragen zijn door GS beantwoord in een brief (zie bijlage 3). Daarnaast is in deze brief inzicht gegeven in de bredere context van het onderwerp dak- en thuisloosheid.
Portefeuillehouder: Koning
Toelichting:
In de PS vergadering van 14 oktober 2020 is bij de behandeling van de Najaarsnota 2020 aangenomen motie 945 Versnellen Versnelling Woningbouw (indiener mw. Neijenhuis (D66)). In de motie wordt het college van Gedeputeerde Staten verzocht: 1) om met spoed een regeling vast te stellen op basis waarvan de gelden voor de Versnelling Woningbouw uitgegeven kan worden en 2) ervoor zorg te dragen dat de toekenning van bijdragen uit deze regeling in ieder geval in 2021 kan starten.
In voorliggend behandelvoorstel stellen GS voor om 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuwe subsidieregeling met als doel gemeenten in Zuid-Holland het laatste financiële zetje te geven zodat een project met sociale huur- en middenhuurwoningen uitgevoerd kan worden. Gelet op het bedrag zal het gaan om projecten met een omvang van 50 tot 100 woningen. Daarmee is deze subsidieregeling een goede aanvulling op de Regeling Woningbouwimpuls van het Rijk welke een ondergrens heeft van 500 woningen. GS hebben het voornemen om de nieuwe subsidieregeling in 2021 open te stellen in een aantal tranches. De criteria en voorwaarden van de subsidieregeling worden door GS nog verder uitgewerkt.
Aan de commissie wordt gevraagd om aandachtspunten en suggesties aan GS mee te geven. Daarnaast wordt aan de commissie gevraagd of al dan niet aan PS geadviseerd kan worden motie 945 als afgehandeld te beschouwen.