Werkbezoek Provinciale Staten aan ExxonMobil

Fleur de Groot

Diverse Statenleden brachten afgelopen woensdag een werkbezoek aan ExxonMobil in het Botlekgebied. Directeur Stefaan van Severen vertelde over het verleden, heden en toekomst van het bedrijf.

ExxonMobil is sinds 1891 actief in Nederland en heeft in de Rotterdamse haven inmiddels 7 vestigingen en biedt werkgelegenheid aan zo’n 1200 inwoners van Zuid-Holland.
ExxonMobil is voornamelijk actief in het fabriceren van diverse soorten plastics en smeeroliën en levert aan ruim 3000 Nederlandse bedrijven die hiermee jaarlijks € 1,2 miljard  verdienen.
Voor de fabricage van plastics wil het bedrijf de komende jaren steeds meer circulair worden zodat er vrijwel geen fossiele producten gebruikt  hoeven te worden. Ook wordt er actief meegedacht aan het verwerken van reststromen CO2 en willen zij een leverancier zijn van warmte aan het nieuwe warmte netwerk van de Gasunie vanuit de Rotterdamse haven.
“Voor onze verwerkingsprocessen, ook die circulair zijn, hebben wij veel warmte over waar we jammer genoeg nu extra energie voor moeten gebruiken om deze af te koelen,” aldus Stefaan van Severen. Om de transitie mogelijk te maken is samenwerking met de overheid nodig. Provinciale Staten lieten zich in de Botlek informeren over onder andere veiligheid en milieu, mogelijke projecten die de uitstoot van fabrieken kunnen helpen reduceren en de inzet van industriële restwarmte.

Uitgelicht

Zoeken